De eerste seriematige graafmachine van Wacker Neuson met elektro-hydraulische aandrijving en nul emissie

di, 07/01/2014 - 14:26

Wacker Neuson presenteert voor het eerst een alternatieve aandrijving voor compacte machines: de kleinste graafmachine 803 met dual power. Als alternatief voor de dieselmotor kan een externe elektro-hydraulische aandrijving met "Plug & Play" op de graafmachine worden aangesloten. Met deze voordelige optie wordt de 803 een emissievrije specialist op iedere bouwplaats.

Het volledige vermogen van de 803 blijft bij emissievrij gebruik niet alleen behouden, de 803 is de eerste graafmachine in deze gewichtsklasse die ook bij zware sloopwerkzaamheden in een omgevingstemperatuur van tot 45°C dankzij het koelvermogen van de aggregaat onbeperkt inzetbaar is.

De compacte graafmachine 803 met dual power  is het resultaat van jarenlange ontwikkeling, waarbij de focus lag op energie-efficiëntie en bescherming van het milieu: een goed voorbeeld van de manier waarop Wacker Neuson omgaat met de strengere richtlijnen op het gebied van de uitstoot van uitlaatgassen. De graafmachine beschikt over een dual-aandrijving. Als alternatief voor een dieselmotor kan een via het stroomnet gevoede elektro-hydraulische aggregaat, de Hydraulik Power Unit (HPU), worden aangesloten. Daardoor kan de graafmachine volledig emissievrij worden ingezet, bijvoorbeeld bij sloopwerkzaamheden in gesloten ruimtes. Het gebruiksgewicht, de stabiliteit en de afmetingen veranderen door de optie dual power niet.

Een technisch snufje bij emissievrij gebruik is de integratie van de hydraulische energievoorziening van de HPU via het onderstel. Daardoor blijven de achterdraaicirkel en de mogelijkheid voor een draaiing van 360° onbeperkt behouden. Door een variabel instelbare slanghouder is de bevestiging van de slangen op de bodem optimaal zonder de actieradius van de machine te beperken. Omdat de machine zonder aansluiting van de HPU een normale op diesel werkende graafmachine is en ook precies zo wordt gebruikt, biedt hij de gebruiker de volledige mogelijkheden van de machine en onbeperkte beschikbaarheid.

De optie is al voor een lage meerprijs verkrijgbaar. Het aggregaat kan naar wens worden gehuurd of aangeschaft. Daardoor kan de graafmachine met dual power een speciaal apparaat voor werken in binnenruimtes vervangen.

Ideale hulp binnenshuis
De compacte graafmachine is enorm flexibel, robuust en sterk. Zijn kracht komt bij conventioneel gebruik uit de beproefde drie-cilinder-dieselmotor. Bijzonder indrukwekkend is het gebruik als hamer. Omdat bij de ontwikkeling van de 803 veel waarde werd gehecht aan het hydraulische systeem, kunnen opzetapparaten, zoals bijvoorbeeld de hydraulische hamer van Wacker Neuson, zonder problemen door de standaard hydraulica worden aangedreven.

De 803 is de kleinste graafmachine van Wacker Neuson. Door zijn geringe breedte van slechts 700 mm is hij ideaal voor renovaties en sloopwerkzaamheden in gebouwen, omdat hij probleemloos door binnendeuren kan rijden en zijn rubberen rupsbanden de vloer niet beschadigen. Het hydraulisch uitschuifbare onderstel kan voor meer stabiliteit in een handomdraai worden uitgeschoven tot een breedte van 860 mm. Met name bij werkzaamheden binnenshuis komt de nieuwe toepassing dual power de 803 tegemoet, de emissievrije aandrijving is namelijk speciaal ontwikkeld voor dergelijk gebruik. Door de "Plug & Play"-oplossing kan de graafmachine bovendien flexibel naar zijn gebruikslocatie rijden en daar worden omgeschakeld naar emissievrije aandrijving met HPU.

De nieuwe dual-aandrijving is als optie gepland voor de Wacker Neuson minigraafmachines 803, 1404 en EZ17.

Documenten: